Birgit's Butik

BirgitsButik er en lille gårdbutik med salg af kvalitetsprodukter fra egen have og hobbylandbrug. Æg fra fritgående høns, ½ gris også fra fritgående grise til juni og november. Fra snedkerværkstedet har vi håndlavede møbler og forskellige brugsting i træ.

Vi startede for snart mange år siden med et køkkenskab på en træstub, men har nu fået opført en rigtig lille handelsbod med rundkørsel og P-pladser ind til BirgitsButik. Godkendt af både Vordingborg Kommune og Kystdirektoratet og behørigt registreret, nu også med CVR nummer.

Se dig lidt om på vores hjemmeside og aflæg os et besøg for en lille snak over en kop kaffe.

 

Så kom isen endelig. Møn Isen.

BirgitsButik forhandler nu den lækre, økologiske is fra Hovgården på Møn. Vi har fundet frem til seks bestsellere, som vi vil prøve at have som standard i såvel de små bægre og som de store familiebægere.

Med en Sixpack får du hele udvalget, og kan smage dig frem til din favorit is. I Sixpacken kan du 'blande selv is'. En af hver smag, sammensætte din favoritpakke eller vælg kun én type så ungerne ikke kommer op og skændes.

Nyt om Grisserne:

Beklager, men alle grisene for i år er udsolgt. Vi vil ikke tage flere end 4 grise af gangen. Fire sommergrise og fire julegrise. Ventelister for 2019 er oprettet.

1 kg flæsk gav 60 tynde skiver skåret på pålægsmaskine.

Der kan fint ligge 4 stykker flæsk i Webergrillen i en røgning.

1 kg røgesmuld til 20,- kr. rækker til ca. 2x10 timer røg.

Brug alubakke til røgensmud. Kan genbruges.

Birgits Butik er ved at vågne igen af vinterdvalen. Hønsene er begyndt at lægge æg igen efter en længere naturlig mørkepause. I hvert fald så mange at vi kan begynde at levere igen. Det er hønsevelfærd med fritgående høns, der kommer når man kalder. Bestil eller reserver i salgsafdelingen (20706165, det er Birgit).

 

Vi fik grisserne godt igennem eksamen sidste år, og kan nu se frem til de nye udskæringer ultimo julii, og forventer også et efterårskursus med eksamen i ’Juleflæskesteg’ sidst i november. Også her er det dyrevelfærd der kommer i første række. Og så smager det bare meget bedre.

 

Til gengæld gik det ikke lige efter bogen med røgningen. Der var igen problemer med levering af det aftalte, så det dropper vi helt i år. Til gengæld er der en anden måde at få røget bacon på, og det må du absolut selv prøve. Lav dit eget røgede bacon. Et stykke fersk flæsk eller ribbensteg, nogle krydderier, lidt røgesmuld og en webergrill. BB kan levere det hele, eller hjælper dig i gang. Jeg er selv i gang med at krydre et stykke ribbensteg i en vakuumpose. Se fremgangsmåde her:

 

https://www.youtube.com/watch?v=gjXCzlm7Wdk

og her:

https://www.youtube.com/watch?v=5iIRJM_cY6U

 

Mangler du lidt lækkert, en røget ål, for eksempel, så har vi et par enkelte stykker tilbage. Hel vakuum pakket og frosset eller som ålefileter. Et halvt stykke rugbrød med smør, et par ålefileter og så skramlet æg og lidt karse på toppen. Så fås det bare ikke bedre. Beklager men ålene er udsolgt, men måske bliver der en enkelt eller to hornfisk.

 

BirgitsButik åbner 1. marts (hvad enten butikken er helt færdig eller ikke). Du kan hente, hvad vi kan høste eller fremstille på ejendommen af grønt, vildt, gris, ål, eller træsløjd. Ideer modtages gerne. Alt ifølge Skat og Fødevarestyrelsen.

Der er allerede nu åbent for høflig og behagelig selvbetjening fra kl. 8 – 18, eller personlig betjening så længe vi er hjemme. Tryk for betjening hvis døren er låst. Og husk vores varereservation og gratis udbringning på Bogø, Ring trygt til distributionsafdeling (40526165, det er Allan).

 

Prøv selv at lave din egen røgede bacon. Du kan røge det på altanen eller i haven. Det giver så lidt røg, at du ikke får nogen anmeldelse til brandvæsenenet fra naboen.

Selvfølgelig med bacon fra din halve Bogø gris. Nyt kursus i flæskesteg afsluttes midt juni 2018. Du kan reservere din halve gris allerede nu. Det er dyrevelfærd og gammeldags kvalitet.

Opskrift hentet fra kvalimad.dk vises på Youtube:

Opskrift med video - Som alle andre danskere er jeg vokset op med supermarkedsbacon, og har være godt tilfreds. Liiige indtil jeg begyndte at lave min egen. Du godeste hvor er der forskel! "Fabriksbacon" bliver saltet og røget ved at sprøjte saltvand og flydende røg ind i den. Det giver en stor blævrende klump lyserød kødgele der sprutter når man steger den. Fordi den er pumpet op med vand. Hjemmelavet bacon koncentrerer smagen. Først salter man den. Det trækker væske ud. Så koldrøger man den, hvorefter man lufttørrer den en måneds tid. Det ender med en bacon der minder betydeligt mere om en god sydtysks skinke end en dansk blævrebacon. Den sprutter ikke når man steger den, den kan skæres tyndt ud fordi den er fast. Nåh ja ... så smager den faktisk også af meget mere.

Ingredienser

1 ribbenssteg

2 dl salt

1 dl sukker PS mit forslag er at reducere sukkeret til blot en spiseskefuld. Til min smag blev det for sødt.

2 tsk hele peberkorn

2 tsk hele allehånde

2 tsk tørret timian

1 tsk spsk hele enebær

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=gjXCzlm7Wdk

 

Fremgangsmåde

Forberedelse

Knus krydderierne og bland dem med salt og sukker.

Fjern ribenene fra stegen. Det er ikke nødvendigt, men det er dødirriterende at prøve at gøre det hver gang man vil skære en skive bacon ud for at stege den.

Hvis du ikke spiser sværene på din bacon, så kan du også roligt fjerne dem allerede nu.

Gnid kødet godt ind i krydderblandingen. Krydderblandingen er antibakteriel, så sørg for at komme godt ind i huller og hulrum. Ellers risikerer du mug.

Pak kødet ind. Enten i en beholder der lige passer i størrelsen, eller i en frysepose som du binder fast rundt om kødet. Eller du kan vakumpakke det. Jeg brugte fryseposerne indtil jeg fik en vakumpakker.

 

Saltning

 

Kom kødet i køleskabet, og lad det ligge der i mindst en uge, hvis den skal være langtidsholdbar. Vend det en gang i døgnet, så det bliver jævnt saltet. Når det er fast at røre ved er det færdigt.

Bemærk: Som mange har kommenteret giver en uges saltning en ret salt bacon. Det er den klassiske opskift man bruger til bacon der skal kunne hænge i kælderen eller køkkenet vinteren over. Hvis du vil have noget der minder mere om en almindelig bacon i saltningen, så bare salt den i 2 til 3 dage. men så skal den opbevares i køleskabet.

Der trænger væske ud, og det bliver vådt allerede dagen efter. Det er helt i orden. Bare undgå at det flyder rundt i køleskabet hvis din plastpose ikke er helt tæt.

Når kødet er færdigsaltet så rens det under den kolde hane. Tør det af med en serviet eller et viskestykke og læg det i køleskabet i et døgn. Det udvikler en let fedtet overflade som røgen hænger godt fast i.

Også her vil jeg reducere saltningen til blot 4 dage. Samme tid som ved tørsaltning af en skinke: 4 dage pr kg kød.

 

Røgning

 

Denne bacon skal koldrøges. Dvs. ved så lave temperaturer som muligt. Bare det er over frysepunktet. Men i hvert fald ved under 20 grader.

Jeg bruger en webergrill når jeg ryger. Min har en speciabygget forlænger, som min bror har skaffet (tak), som du nok ikke har. Der kan baconen hænge inde i nogle kroge. Jeg stikker hul i baconen og kommer kødsnor igennem, så der er noget at hænge den i. Men du kan sagtens lægge baconen direkte på risten.

Dæk den nederste rist med sølvpapir, og læg rygesmuld (jeg bruger ren bøgesmuld) ovenpå i en tyk hestesko, eller en cirkel der ikke slutter helt.

Tænd den ene ende med en lille smule sprit. Læg så låget på og lad det ulme. Jeg plejer at tænde det om aftenen og så lade det stå og ryge natten over.

Det gør jeg 2-3 nætter i træk. Hvis der er koldt lader jeg det hænge og tørre i grillen om dagen, ellers kommer jeg det i kølskabet.

Til sidst skal du finde et tørt og køligt sted, eller bare et luftigt sted, at hænge den til tørre.

Efter en måneds tid er den lige til at spise.

Kan du ikke vente kan du sagtens begynde at spise af den med det samme den er røget. Den er bare bedre når den er tørret mere.

Hønsene er ved at komme sig ovenpå vinterens mørke. De gik helt i stå med æglægningen i den mørkeste tid og har ikke haft lys i hønsehuset, som man ellers plejer for at fremme ægproduktionen. Nej de skulle såmænd også have lov til at få den naturlige pause de er født med. Men nu ser det ud som om, der begynder at ske noget igen. Tre fire æg om dagen er vel ikke så ringe endda.

 

BirgitsButik regner med at den nye vejbod kan introduceres til marts. Så er det forår og snart sommer. Og så kommer der snart flere varer på hylderne. Sådan stille og roligt. Lige nu er der syltetøj, grydelapper, æg, nogle haner til Coq Au Vin og selv savsmuld til røgning i løs vægt kan leveres. Og husk at der er GRATIS udbringning på hele Bogø.

Coq au Vin på unghaner.

Birgits Butik har Bogø’ske Unghaner til salg.

 

Vi er desværre i den situation, at vi skal skille os af med fem unghaner, som nu er blevet så store, at det begynder at gå ud over hønerne. De har haft et godt liv med megen frihed, men er nu også begyndt at slås indbyrdes om hønerne, så nu skal det altså være.

De er af den brune æglægger race, udruget i rugemaskine og vokset op her på Tjørngården. Prisen er 20,- pr. stk. plus moms, hvis du henter dem som de er og går. Så bliver der da et lille bidrag til foderet til de tilbageværende høner. Har du brug for hjælp, kan vi henvise til nogen der kan.

 

Og husk den nye service fra BirgitsButik: Udbringning på Bogø er gratis. Ring og aftal med distributionsafdelingen (det er også mig).

Udsolgt.

Klik på knapperne ovenfor for at se eksempler på varer, vi kredser om os selv med. Det er ikke alt, der kan sælges i butiken, men tag det som inspiration, og hvis du vil prøve selv at lave det, hjælper vi gerne med opskrifter og ideer.

 

Rundkørsel: Kør ind ved skiltet æææÆGG, parker på "Kunde P" medens du handler, og kør så ud igen på Grønsundvej med fronten forrest. Sådan er vejbod og rundkørsel godkendt af både Vordingborg Kommune og Kystdirektoratet.

 

Har du spørgsmål. Vi du serviceres eller bare snakke, er du lige velkommen.

Nu er den gal igen!

BirgitsButik er gået helt spinalt. Lige så det risler langt ned ad rygradden.

TO METER HJEMMELAVET JORDBÆRSYLTE-TØJ! Så er du godt klædt på.

Sælges i længder på 9 centimeter for 20 kr.

Lidt nostalgi fra sidste år. Siden fik vi godkendelse til, og nåede også at få bygget butiken: