Hjem

Fik du rigeligt med røget ål til jul/nytår, så prøv med ½ side Gravad Laks. Smager fortrinligt. Se opskriften her fra brødrene Price / Alle Tiders Kogebog. Du kan sagtens selv lave det:


 1. Befri laksesiden for de små ben. Del den i to. Drys kødsiden på begge stykker med en blanding af salt, sukker og peber samt rigeligt, finthakket dild. Husk at skylle og tørre dilden grundigt.
 2. Læg laksestykkerne i et fad med kødsiden mod hinanden og drys resten af dilden over. Dæk med køkkenfilm og læg noget tungt ovenpå.
 3. Lad trække i køleskabet i 2 dage, hvor stykkerne vendes et par gange undervejs. Skrab resterne af dilden af stykkerne og drys med friskhakket dild. Serveres i tynde skiver på surbrød med hjemmelavet rævesovs til. 

 Rævesovs

 1. Rør alle ingredienser grundigt sammen. Smag til.
 • 1 stk. lakseside
 • 2 spsk. salt
 • 3 spsk. sukker
 • 2 tsk. knuste hvide peberkorn
 • 2 bundt dild

(+ 1 bundt når der skal serveres)

Rævesovs

 • 1 bundt finthakket dild
 • 1 dl neutral olie
 • 0,5 dl hvidvinseddike
 • 0,5 dl dijonsennep
 • 2 spsk. brun farin
 • 1 smule salt
 • 1 smule peber

Nu har BB gode Bogø'ske æg igen, igen, igen, igen...… Vi nåede at få røræg til både jul og nytår, og det smager uforskammet godt til lidt røget ål, sådan en halv rundtenom med smør og et godt stykke ål og så rigeligt med røræg.

Fik du ikke selv smagt nok, så kan vi stadig hjælpe dig.

Ny Dyrevelfærd på vej:

Fødevareminister meddeler via Ritzau at aflivning af dyr igen vil blive tilladt fra 2020. 

Se Ritzau's information nedenfor. Bemærk at der ikke står "på mark", men "gårdslagtning". Hvad det betyder mere præcist, bliver spændende at se i det nye år, når lovændringen foreligger. Hvis det betyder, at der skal støbes en slagteplads med rist og afløb til opsamlingstank, så bliver det så dyrt at etablere, at det fortsat kan betragtes som et forbud.

En trøst er, at chefdyrlægen hos Dyrenes Beskyttelse, er inde over (se indlæg i dagbladet 'Sjællandske' fra 5. oktober, nedenfor).

Under alle omstændighederne undgår vi transporten og at eksponere dyrene for den kolde og uhyggelige aflivning på slagteriet.

Tilbage bliver en forundring over, hvordan politikerne i EU kunne vedtage forbudet i 2004, og at der først trådte i kraft i år, 15 år senere, men nu får vi ændret reglerne til noget mere dyrevelfærd.

Tak til alle andre der har kæmpet med, imod bureaukratisk regelrytteri.


Afhentning af grisserne til slagtning.

Så kom dagen hvor grisserne skulle transporteres til slagteriet efter de nye regler om at dyr ikke må skydes på marken. Jeg havde frygtet hvordan det skulle gå, men bøjer mig i støvet og erkender at det faktisk var muligt at få dyrene op i traileren af helt egen fri vilje. Maglebrænde slagteren havde helt styr på hvordan det skulle gøres. Intet jageri. Ingen stress. Billedreportagen nedenfor er fra dagens indfangning og transport til Maglebrænde. 

Dyrlægen hos Dyrenes Beskyttelse rakte en hjælpende hånd ud, selvom det ikke rakte langt nok:Kære Allan, mange tak for din mail. 


Jeg har desværre ikke mulighed for at hjælpe med at syne dine grise, da det stadig vil være et brud på loven, og ingen slagtehuse ville tage imod slagtekroppene.


Dyrenes Beskyttelse og jeg sætter stadig vores lid til, at den løsning der skal træde i kraft d. 1. januar 2020 bliver god, og afhjælper problemerne, således at vi igen kan se optimal dyrevelfærd ved aflivningen af vores landbrugsdyr.


Dette kommer selvfølgelig ikke til at hjælpe dine fire aktuelle grise, hvilket er dybt beklageligt.


Med Venlig hilsen


Cecilia Christensen Karstrup


Dyrlæge, PhD


Dyrenes Beskyttelse

2. november 2019

Så meget for dyrevelfærden! Af hensyn til hygiejnen.


Fødevareministeren truer med at lade det gå ud over dyrlægerne, hvis de ikke makkerret.

For 15 år siden var det åbenbart væsentligt for politikerne i EU, at vedtage en lov om, at dyr ikke måtte skydes på marken.

Af hensyn til hygiejnen.

Men hvis dyrlægen vurderer, at dyret kan være farligt for omgivelserne og sig selv, må man godt.

Uden hensyn til hygiejnen.

I samtlige 15 år har det været praksis, at dyr godt måtte skydes på marken. Godkendt af dyrlæge.

Hver gang.

Hvorfor? Hvorfor så lige nu? Hvad skal det ikke ende med?

Jeg gætter på, at det næste bliver et forbud mod at skyde hjorte, vildsvin, elgsdyr, ænder og gæs i naturen. Ulvene er klaret. Kun de invasive arter som mårhunden, nilgåsen, rynket rose, kutlingen o.a. sortlistede, må fortsat jages i naturen.

Af hensyn til hygiejnen.

Konsumdyrene skal indfanges og bringes på slagteri, hvor jægerne kan komme og skyde dem. Med blyfri patroner.

Af hensyn til hygiejnen.

 

Jo, de har travlt. De lyserøde café prinsesser og prinser på tinge og i EU.

 

Svarskrivelse fra Fødevareministeren:

Skyd koen og grisen på marken. Åbent brev til Fødevareminister, Mogens Jensen:


Vedrørende slagt af grise på marken.


Nedenstående anke har foreløbig givet følgende link som svar:


https://www.landbrugsinfo.dk/kvaeg/koedproduktion/sider/lfvieridialogomenloesningforaflivningogafbloedningafdyrpaamarken.aspx?utm_source=LI&utm_medium=web&utm_campaign=Mest_laeste


https://landbrugsavisen.dk/kv%C3%A6g/lf-s%C3%B8ger-efter-l%C3%B8sning-p%C3%A5-markskydningFølgende anke sendt til SEGES/Fødevarestyrelsen:

 

Det er ikke rimeligt at indføre tvang og stress til dyr gennem helt unødvendig transport. Det er ikke dyrevelfærd og giver afsmag i kødet.


Jeg anskaffer 4 grise i marts og slagter i juni, samt igen i august til slagt i november/december. Sådan har jeg gjort de sidste 4-5 år, med maksimal dyrevelfærd, uden tvang og stress. Slagteriet kom og skød dyrene på marken, hvorefter de blev transporteret mindre end tyve minutter til slagteriet, der stod klar til at tage imod. Sådan har jeg lavet velsmagende kød og maksimal dyrevelfærd i al den tid.


Mindre end en uge efter mit sidste hold grise var ankommet, erfarer jeg gennem Radioavisen, at det fremover vil være forbudt at skyde dyr på marken. Det er ikke rimeligt at behandle os smålandbrug på den måde, ved først at godkende en praksis, for derefter, uden varsel, at håndhæve en ikke praktiseret lov med tilbagevirkende kraft. Og så at informere os gennem Radioavisen, uden foregående officiel information gennem Seges, CHR  eller Fødevarestyrelsen.


At begrundelsen skulle være risiko for kontaminering gennem at dyret skulle trækkes gennem fækalier på marken og efterfølgende transporteres i timevis til slagteri for derved at videregive bakterier til kødet som skadelig for sundheden, er heller ikke, hverken rigtig eller rimelig, og en helt usaglig argumentation. Mine grise bliver løftet over i slagterens bil med kran på en traktor, fra den plet de er faldet. Transporten til slagteriet er som sagt kort og planlagt i forvejen (vi har allerede nu bestilt slagt til 2. december eller 3 måneder i forvejen!).


At nogen i Danmark skulle være døde af infektioner fra en markslagtning, har jeg aldrig hørt om før, men vil da gerne have dokumentation herfor (skulle en ældre svagelig 90 årig person på plejehjem omkomme under en varmebølg i Sydeuropa med mistanke om en bakteriel infektion fra maden, er da en risiko, men det er ikke rimeligt at tage hele Europa som gidsel af den grund) . Derimod er det veldokumenteret gennem pressen at dyretransporter havarerer, og slipper grise ud på motorvejen. At transporterne også medfører, at dyrene bliver indsmurt i fæces og brækker ben eller får stød- og slagmærker er også almindelig kendt. At de stakkels dyr oven i købet bliver transporteret levende gennem hele Europa, gør kun kontrasten til den dyrevelfærd vi praktiserer endnu mere grel, er en skændsel mod dyrevelfærden og en hån mod småbønder og hobbylandbrug.


Jeg anmoder om:


1) Generel dispensation til hobbylandbrug

2) Speciel dispensation i vores situation så vi kan slagte 2. december som planlagt.

3) Øjeblikkelig aktindsigt i sagsbehandlingen for slagt på mark.


Mvh Allan Tjørnemark

allan@tjoern.dk

40526165

BirgitsButik har luksusgris på frost.

Udskåret vacuumpakket og frosset direkte fra Stensved Slagtehus.

Se oversigten og priser nedenfor.

Udskæringer, stege og hakket kød fra grisser med et luksusliv bag sig.

Dyrevelfærd af bedste klasse. Har levet et frit liv, med fodbold, sengehalm, havudsigt og absolut uden stress.

Er nu pakket i middagsportioner, lige til pande eller ovn.

Vælg fra oversigten og bestil på seddelen under billederne.

Oversigten nedenfor viser aktuel beholdning 17/10. Solgte og reserverede udskæringer er taget ud.

Vi tager forbehold for eventuelt salg inden din bestilling er modtaget. 

Vi prøver at tage et nyt hold kursister ind til juleflæskestegen, så her kan du eventuelt nå en bestilling, hvis der skulle blive udsolgt denne gang.

Er du interesseret så reserver gerne til juleflæskestegen allerede nu.